fbpx
Skip to main content
Iplux® tuinverlichting op zonne-energie
Tuinverlichting op zonne-energie

vinkjeDuurzaamvinkjeDraadloosvinkjeGéén energieverbruikvinkjeBrandduur 15 uurvinkje30 dagen proberenvinkjeGratis verzending

vinkjeHoge kwaliteit vinkjeBrandduur 15 uur

Energie besparen met solar lampen?

Wist je dat solar lampen veel energie besparen? Dat is fijn voor de portemonnee want op jaarbasis bespaar je aardig wat stroom. Met de hoge energieprijzen van dit moment kun je dit geld dus ergens anders aan besteden. Het is zelfs mogelijk om de aanschafprijs van een solar lamp al na iets meer dan één jaar volledig terug te verdienen. Met de huidige hoge energieprijzen is deze terugverdientijd sterk gedaald. In dit artikel leggen laten we je zien hoe dit werkt aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Solar verlichting draagt bij aan een groener klimaat

Solar lampen hebben een minimale impact op het klimaat. Doordat de energie wordt opgewekt door de zon draag je bij aan een groenere wereld voor jezelf en toekomstige generaties. Kies wel voor hoogwaardige kwaliteit zodat je niet ieder seizoen nieuwe verlichting hoeft aan te schaffen. Lage kwaliteit solar tuinverlichting is overal te koop maar gaat vaak maar één seizoen mee. Dit houdt de energie slurpende consumptiemaatschappij in stand. De productie en het logistieke proces gaan gepaard met CO2-uitstoot en dat is nu precies hetgeen we willen verminderen. Al met al wordt hoge kwaliteit solar verlichting een steeds interessantere keuze als je energie wil besparen.

Wat verbruikt een bedrade lamp aan stroom?

Traditionele buitenverlichting op elektra gebruikt uiteraard stroom. Dit heeft invloed op je energierekening. Om een goede inschatting te maken van het energieverbruik is het belangrijk om te kijken naar twee zaken:

  • Gemiddeld aantal branduren per nacht
    Allereerst is het de vraag hoeveel uur per nacht buitenverlichting gemiddeld brandt? Je kunt je voorstellen dat dit sterk afhankelijk is van het seizoen. In de zomer komt de zon op z’n vroegst al op om 05:18 uur en gaat deze pas onder om 22:08 uur. In de winter komt de zon op z’n laatst pas op om 08:48 uur en gaat deze al onder om 16:27 uur. De kortste nacht in Nederland duurt dus 7 uur en 10 minuten en de langste nacht 16 uur en 21 minuten. Gemiddeld gezien op jaarbasis duurt een nacht 11 uur en 46 minuten. Voor het gemak kun je uitgaan van gemiddeld 12 branduren per nacht voor tuinverlichting.
  • Gemiddelde wattage buitenlamp
    De tweede vraag is hoeveel wattage een gemiddelde buitenlamp gebruikt? Goede tuinverlichting zal tot 400 lumen aan licht moeten opbrengen om de tuin sfeervol te kunnen verlichten. Lumen is een vorm van lichtsterkte wat te relateren is aan wattage. Om 400 lumen sfeervol licht te produceren is een gloeilamp van 40 watt benodigd. Solar tuinverlichting maakt vaak gebruik van LED-technologie, wat veel zuiniger is en daardoor langer kan branden. Voor dit rekenvoorbeeld maken we een vergelijking met de meest gebruikte vorm van tuinverlichting, de gloeilamp.

Wat kost een lamp aan stroom?

Nu we weten dat gemiddeld gezien tuinverlichting 12 uur per nacht brandt gedurende het jaar en we een 40 watt gloeilamp nodig hebben voor voldoende licht kunnen we een rekenvoorbeeld maken. Om een actueel overzicht te schetsen dienen we te kijken naar de huidige prijzen per kWh. Na vergelijking tussen grote energieleveranciers komen wij uit op een gemiddeld tarief van € 0.6575 per kWh:

Met bovenstaande gegevens hebben we alle informatie compleet om de berekening te maken. In onderstaand overzicht hebben we de kosten per dag en per jaar doorgerekend. We zijn uitgegaan van een buitenlamp van 40 watt die gemiddeld 12 uur per nacht brandt tegen een tarief van € 0.6575 per kWh. Om de jaarlijkse kosten te berekenen geldt de formule:
Wattage lamp * aantal uur per nacht * aantal dagen per jaar * 0,001 * prijs per kWh = jaarverbruik in €

Gemiddeld gezien verbruikt tuinverlichting op elektra dus € 115,19 per jaar aan stroom. Uiteraard kan dit lager liggen als de tuinverlichting vaker uitgeschakeld wordt. Bijvoorbeeld op de dagen dat er niemand thuis is of als er geen verlichting nodig is op bepaalde plekken in de tuin gedurende het jaar.

Wanneer heb ik mijn solar lamp aanschaf terugverdiend?

Uit bovenstaande berekening is gebleken dat een gemiddelde tuinlamp van 40 watt in het slechtste geval € 115,19 per jaar aan stroom verbruikt tegen de huidige tarieven. Omdat solar tuinverlichting geen kosten met zich meebrengt behalve de aanschaf kun je direct besparen vanaf de eerste dag. Onze solar tuinverlichting is al beschikbaar van € 129,- in aanschaf. Dit betekent dat het al mogelijk is om na 1 jaar en 44 dagen je geld te hebben terugverdiend. Kortom, als je kiest voor een solar lamp van hoge kwaliteit draag je niet alleen bij aan een groener klimaat maar hou je ook geld over voor andere dingen.